Verkiezingen 9 juni 2024

Op zondag 9 juni 2024 vinden de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen plaats. Jij kiest wie jou de komende jaren vertegenwoordigt in die parlementen.

Je krijgt je oproepingsbrief

Ten laatste 15 dagen voor de verkiezingen krijg je een oproepingsbrief per post en digitaal via Mijn Burgerprofiel. Wie mag en wie moet er stemmen?

  • Voor de Vlaamse en federale verkiezingen is er een opkomstplicht voor Belgen vanaf 18 jaar.
  • Vanaf 16 jaar moet je stemmen voor de Europese verkiezingen. Het is de eerste keer dat 16- en 17 jarige Belgen moeten stemmen.
  • Ben je een EU-onderdaan gedomicilieerd in Tongeren en wil je stemmen voor de Belgische kandidaten voor de Europese verkiezingen? Dat kan. Je moet je wel eerst inschrijven op de kiezerslijst.

Je gaat naar het stembureau

De stembureaus openen vanaf 8 uur 's morgens en sluiten om 16 uur. Op je oproepingsbrief vind je:

  • in welk stemlokaal en stembureau je moet stemmen.
  • wat je allemaal moet meebrengen, zoals je identiteitskaart en oproepingsbrief.

Je brengt je stem uit

In Tongeren stemmen we elektronisch. Zo stem je geldig.

Wie staat er allemaal op de lijsten die je te zien krijgt in je stembureau? Bekijk het overzicht van kandidaten per verkiezing en per partij.

Toegankelijkheid

Heb je een beperking of ben je minder mobiel? Elk stemlokaal heeft een voorbehouden parkeerplaats, een drempelloze toegang en een aangepast stemhokje. Een bijzitter helpt je met plezier. Met toestemming van de voorzitter mag een persoon naar keuze of een assistentiehond je begeleiden.

De stemmen worden geteld

De resultaten van de verkiezingen worden bekend gemaakt. Met jouw stem bepaal je mee wie jou de komende jaren vertegenwoordigt in deze parlementen.

Veelgestelde vragen

Volmacht

Ik wil een volmacht geven

Heb je een oproepingsbrief gekregen om te gaan stemmen, maar kun je niet gaan? Dan kun je iemand in bepaalde situaties een volmacht geven met een volmachtformulier. Die persoon gaat dan in jouw plaats stemmen.

Bekijk de video over stemmen bij volmacht.

Ziekte

Ik ben ziek, wat moet ik doen?

Je kan een andere kiezer een volmacht geven. Als je geen volmacht wilt geven, vraag je een doktersbriefje aan de arts. Het doktersattest bezorg je binnen de maand na de verkiezingsdatum samen met je oproepingsbrief aan de snelbalie.

Oproepingsbrief & identiteitskaart

Wat moet ik doen als ik geen oproepingsbrief (meer) heb?

Heb je geen oproepingsbrief ontvangen, ben je die kwijt, vergeten of is die (onleesbaar) beschadigd?

Dan kan je ook je digitale oproepingsbrief via Mijn Burgerprofiel afdrukken en meebrengen naar het stemlokaal of tonen op het scherm van je smartphone aan de leden van het stembureau. Je krijgt dan geen stempel om aan te tonen dat je gestemd hebt, maar het stembureau zal op de aanstiplijst wil aanduiden dat je gestemd hebt.

Liever een origineel exemplaar? Vraag dan een duplicaat aan bij de snelbalie. Dit kan vanaf de week van de verkiezingen (opgelet: niet vroeger) tot op de dag van de verkiezingen zelf.

Je haalt het duplicaat af:

  • Voor jezelf. Vergeet je eigen ideniteitskaart niet.
  • Voor je partner of echtgenoot die op hetzelfde adres woont. Je brengt je eigen identiteitskaart mee.
  • Voor ouderen of minder mobiele burgers. Je brengt een geschreven volmacht, de identiteitskaart van de oudere of minder mobiele burger en je eigen identiteitskaart mee.

Volmacht bij een digitale oproepingsbrief

Je kan geen volmacht uitoefenen als je enkel de digitale oproepingsbrief op het scherm van je smartphone toont, je dient deze hiervoor af te drukken.

Hoelang moet ik mijn oproepingsbrief bewaren?

De duur is niet bepaald, maar je houdt je oproepingsbrief best een drietal maanden bij. Stel dat er in het stemlokaal een fout gemaakt werd, dan kan je met je oproepingsbrief aantonen dat je wel degelijk bent gaan stemmen.

Wat als ik mijn identiteitskaart verloren of gestolen is, en ik hiervan nog geen aangifte heb gedaan?

Je doet aangifte van verlies:

  • via de snelbalie
  • bij de politie (in geval van diefstal kan je enkel aangifte doen bij de politie).

Na de aangifte ontvang je een attest van verlies waarmee je kan stemmen.

Verhuis

Ik ben ondertussen verhuisd. Waar moet ik gaan stemmen?

Je domiciliëringsadres op het moment dat de kiezerslijst wordt opgemaakt (1 april 2024) is bepalend voor de plaats waar je moet stemmen. Je gaat dus stemmen op de plaats die aangegeven is op jouw oproepingsbrief.

Ook als je ondertussen bent verhuisd, als je domiciliëringsadres ondertussen veranderd is of het adres op je identiteitskaart al aangepast is. Je kan binnenkort een terugbetaling aanvragen van de gemaakte reiskosten.

Ik ben onlangs verhuisd en kreeg een oproepingsbrief van de vorige bewoner. Wat moet ik doen?

Je brengt de oproepingsbrief binnen bij de snelbalie. Of je kan de oproepingsbrief terug op de post doen met de vermelding 'woont niet meer op het aangegeven adres'.

Ik heb geen adres (meer) in België, mag ik gaan stemmen?

Nee, als je geen adres (meer) hebt in België of je bent ambtshalve afgeschreven, krijg je geen oproepingsbrief en mag je niet gaan stemmen.

Ben je gedomicileerd in het buitenland en ingeschreven in een diplomatieke post (ambassade of consulaat), dan kan je je inschrijven op de kiezerslijsten voor de federale of Europese verkiezingen.

Ben je pas naar het buitenland verhuisd na het opstellen van de kiezerslijst, dan zal er wel nog een oproepingsbrief verzonden worden. Diegene die de brief ontvangt, moet deze terugbezorgen aan de snelbalie of je mag de brief ook per post versturen.

Overlijden

Ik kreeg een oproepingsbrief van iemand die overleden is. Wat doe ik?

Je schrijft op de oproepingsbrief dat de kiezer overleden is (eventueel met vermelding van datum en plaats van overlijden) en bezorgt de oproepingsbrief terug aan de snelbalie of je mag de brief ook per post versturen.

Reiskosten

Kan ik mijn reiskosten terugbetaald krijgen?

Ja, in bepaalde gevallen kan je binnenkort een terugbetaling vragen van de gemaakte reiskosten.

Verblijf in het buitenland

Ben je in het buitenland voor zaken?

Je kan volmacht geven aan een andere kiezer om in jouw plaats te stemmen.

Kan je geen volmacht geven? Als werknemer vraag je een attest van je werkgever. Ben je zelfstandig, dan stel je zelf een attest op, op briefpapier van de zaak (met vermelding van het KBO).

Dit attest dien je samen met je oproepingsbrief in bij de snelbalie vóór 30 juni 2024. Indienen kan persoonlijk of per post.

Ben je op vakantie in het buitenland?

Je kan volmacht geven aan een andere kiezer om in jouw plaats te stemmen.

Kan je geen volmacht geven, dan moet je jouw verblijf in het buitenland staven met de nodige bewijsstukken (bv. betaalbewijs van een horecagelegenheid, ...).

Als je op de dag van de verkiezingen op terugweg bent, en je bent in de voormiddag nog in het buitenland, vraag je best een attest aan de inrichter van de reis.

Na de verkiezingen bezorg je de bewijzen (samen met je oproepingsbrief) via de snelbalie tegen uiterlijk 30 juni 2024. Dat kan persoonlijk of per brief.

Iets fout of onduidelijk gezien op deze pagina? Laat het ons weten!

;